Corporaties zoeken betaalbare gevelisolatie

 

Drie Utrechtse woningcorporaties willen hun huurwoningen sneller en beter verduurzamen. Onder andere op het gebied van gevelisolatie is nog veel te winnen. Om ideeën te verzamelen, schrijven de corporaties een innovatiewedstrijd uit voor dunne en circulaire gevelisolatie.

08-01-2019 11:59 | Door: Bas Joosse

De woningmarkt is verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot. Met ‘De Isolatie Uitdaging’ dagen woningcorporaties Portaal, Bo-Ex en Mitros andere partijen uit om innovatieve oplossingen voor gevelisolatie aan te dragen. Door gevels van oude huizen beter te isoleren blijft de energierekening voor huurders lager en worden de huizen duurzamer. De oplossing die de corporaties zoeken, mag maximaal 3 centimeter dik zijn en is in één dag aan te brengen op de gevel.

 

Budget

Voor de winnende ideeën is een investeringsbudget beschikbaar waarmee het initiatief verder uitgewerkt kan worden of getest kan worden in een proefwoning. Qua soort woning richt het initiatief zich op woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1990, met beperkte spouwmuurisolatie of helemaal geen spouwmuur. Spouwmuren zorgen voor extra isolatie.

 

90.000 woningen

De woningcorporaties zijn gezamenlijk eigenaar van bijna 90.000 sociale huurwoningen in onder andere Utrecht, Leiden, Arnhem, Nieuwegein, Zeist en Bunnik. Het verduurzamen van die huizen begint bij de gevel. De technieken die nu voor gevelisolatie gebruikt worden, zijn volgens de corporaties niet milieuvriendelijk, duur en geven overlast voor bewoners. De Isolatie Uitdaging moet daar verandering in brengen met  innovatieve, breed toepasbare oplossingen.

Lees ook: Verduurzamingsplannen woningcorporaties leveren CO2-reductie van 70 procent op

 

Veel deelnemers

Aan de wedstrijd kan vrijwel iedereen meedoen: particulieren, aannemers, installateurs, technici, universiteiten, hogescholen, ontwikkelaars en fabrikanten. Ook andere woningcorporaties kunnen profiteren van de oplossingen; de winnende oplossingen worden ook in hun woningen toegepast.

 

Circulaire gevelisolatie

Een jury, onder leiding van Diederik Samsom, kiest eind april uiteindelijk de winnaar. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de circulariteit van het ontwerp en de bouwmaterialen die gebruikt worden.

Lees verder:

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

Previous Post

Isolatie nog altijd slimme investering in je woning

Next Post

Subsidie-check voor Vereniging van Eigenaren (VvE)