Dakisolatie

Meer wooncomfort binnen in je huis en energie besparen? Start dan met dakisolatie plaatsen, warmte blijft binnen en dakisolatie heeft een hoog rendement. Dakisolatie kan uitgevoerd worden met verschillende isolatiematerialen, belangrijk is of u een plat of een schuin dak heeft. De isolatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, isolatie via de binnenzijde, buitenzijde of de zolder isoleren. Op deze pagina leest u meer over hoe dakisolatie in zijn werk gaat, hoeveel dit gaat kosten en welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot de isolatiematerialen.

Benieuwd naar de kosten voor dakisolatie? Vraag dan gratis offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt van verschillende bedrijven offertes.

Waarom uw dak isoleren?

Uw dak isoleren kan om verschillende redenen, waarom is dakisolatie een goede keuze. Warme lucht stijgt op, als het dak niet is geisoleerd gaat de warmte gedeeltelijk verloren. Door het plaatsen van dakisolatie voorkomt u dit en zorgt u voor een warmer huis en een aangenamer leefklimaat. Nog een reden kan zijn dat u de zolder wilt gaan gebruiken als leefruimte. Door de juiste isolatie toe te passen wordt de ruimte warmer en is het aangenamer om te slapen of werken.

De voordelen van isolatie offertes vergelijken

Specialisten bij u in de buurt

Offertes aanvragen is gratis en vrijblijvend

Vergelijken + isoleren = dubbel besparen!

dakisolatie-schuin-dak

Dakisolatie plat dak

Voor het isoleren van een koud dak oftewel (plat dak) hebt u 3 verschillende opties. De opties zijn warm plat dak, koud plat dak en omgekeerd plat dak. De optie warm plat dak is het aanbrengen van isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie. De optie koud plat dak wordt het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot geplaatst. Andersom plat dak is een toepassing waarbij het isolatiemateriaal op de bestaande dakafdichting geplaatst wordt. Hierbij zorgt de bestaande dakbedekking voor waterkering. Alle 3 de opties hebben natuurlijk ook voor- en nadelen. Toch is een koud plat dak niet echt een aanrader. Hierdoor kunnen vochtproblemen ontstaan. Kies alleen voor deze optie als een warm plat dak niet uitvoerbaar is.

Aanbrengen van isolatie op een plat dak

Wilt u uw platte dak isoleren dan heeft u te maken met een geheel andere constructie dan dat u uw schuine dak laat isoleren. Er zijn 3 mogelijkheden. Het meeste resultaat behaald u met een warme platdakisolatie. Het isolatiebedrijf kan dan aan de buitenzijde het materiaal plaatsen, de constructiematerialen word dan geplaatst in de isolatieschil. Is de isolatie geplaatst, dan kan de epdm of bitumen laag aangebracht worden. De opties hiervoor zijn EPDM (dakleer) of bitumen. EPDM is het beste, omdat de dakconstructie warmte opslaat en geleidelijk afgeeft. De materialen voor platdakisolatie zijn XPS- of PIR-platen.

Dakisolatie schuin dak

Via het dak gaat er enorm veel warmte verloren, meer dan 30%. Isoleert u een plat dak binnen of buiten, dan zijn er ook verschillende isolatiemethodes. De meest gangbare zijn aan de binnenzijde of aan de buitenzijde te isoleren. De binnenzijde isoleren is makelijker, voordeliger en kan sneller uitgevoerd worden. Het dak via de buitenzijde isoleren wordt veela het meest gedaan, op deze manier voorkomt u naden en kieren en de kans op condensatie- en vochtproblemen zijn minder. Lees hieronder alles over dakisolatie via de binnenzijde of buitenzijde.

Dakisolatie aan binnen- of buitenzijde aanbrengen?

Kiest u voor dakisolatie aan de binnenzijde of dakisolatie aan de buitenzijde. Uw wensen en budget bepalen welke isolatievorm voor u haalbaar is. Met een klein budget en arbeidsintensief weinig werk, is het mogelijk om de isolatie aan de binnenzijde te plaatsen. We noemen dit ook wel koud dakisolatie. Hierdoor kunnen vochtproblemen onstaan of moet er een vochtregulatiuesysteem geinstalleerd worden. Wilt u de constructie warm houden? Kies dan voor warm dakisolatie, ofwel dakisolatie via de buitenzijde. Dit is uiteindelijk de beste optie.

Dakisolatie buitenzijde

Kiest u voor dakisolatie via de buitenzijde, dan gaat het zo in zijn werk. Voordat de dakisolatie aangebracht kan worden, wordt de huidige dakbedekking, het regelwerk en bestaand isolatiemateriaal verwijderd. Daarna wordt er de nieuwe laag dampremmend folie aangebracht, Het isolatiemateriaal kan worden geplaatst en zal de vakman de dakbedekking weer terug plaatsen. De materialen gebruikt zijn vaak PUR-platen. Het voordeel van deze platen is dat ze relatief goedkoop zijn en u veel warmte binnenhoudt met een lagere energierekening onder aan de streep. Het enige nadeel is dat isoleren op deze manier, veel werk is, waar de nodige vakkennis bij komt kijken. Op deze website kunt in contact komen met isolatie specialisten die u graag van advies voorzien en veel geld kunnen besparen. Wij zeggen doen!

Dakisolatie binnenzijde

Dakisolatie aanbrengen aan de binnenzijde begint met het het plaatsen van een houten of metalen frame, hier tussen worden de isolatieplaten aangebracht. Er bestaan isolatiematerialen die niet afgewerkt hoeven te worden, maar de meest gebruikte afwerking is de isolatieplaten af te werken met gipsplaat of houten panelen. Het aanbrengen van een damp mag niet vergeten worden. Deze voorkomt dat vocht in het isolatiemateriaal en de constructie trekt. Niet aanbrengen van een dampscherm kan vochtproblemen veroorzaken. Voordeel van binnen isolatie is dat de klus zeer snel uitgevoerd wordt.

Wilt u uw dak laten isoleren door een isolatie-expert?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan via het offerteformulier

Aanbrengen dakisolatie schuin dak vakman

Hieronder kunt u alvast bekijken hoe isolatie aan de binnenzijde uitgevoerd wordt.

1. Allereerst bekijkt de vakman of er openstaande verbindingen zijn in de constructie. Geen kieren of gaten? Dan is dit niet nodig.

2. Een frame aanbrengen waarin de isolatie geplaatst wordt.

3.  Dan worden er verbindingslatten geplaatst.

4. Het frame is nu gereed, het isolatiemateriaal wordt geplaatst. De isolatie kan word gezaagd en in het frame geplaatst.

5. Zit de isolatiemateriaal goed en recht in het frame, dan kan een dampscherm geplaatst worden. Deze wordt bevestigd op de isolatie en het frame.

6. Nu word rondom de dampscherm met vochtafsluitende plakband bv (aluminiumtape) de folie afgesloten en bevestigd. Hiermee voorkom je dat vocht in de naden en of de isolatie terechtkomt.

7. Dan de afwerking. Afwerken met gipsplaten, deze worden met schroeven bevestigd aan het frame. De naden en schroefgaten kunnnen met een gipsvulmiddel worden glad getrokken.

dakisolatie-kosten

Wat kost dakisolatie aanbrengen

Dakisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, om een goed beeld te krijgen van de kosten, is het niet direct mogelijk om een exacte prijs te te geven. Gaan we uit van een normale zolder met een oppervlakte van circa 70m², zal de kosten voor het laten isoleren varieren tussen  de €1.800,- en €5500,-.

De prijs per m² word bepaald door de dakconstructie zelf, de isolatievorm en voor welk materiaal gekozen is. Isoleren van een schuin dak via de binnenzijde is het voordeligst. Gaat u een plat dak isoleren, reken dan ongeveer op €3.750,-. In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde prijzen en de terugverdientijd.

Prijstabel: dakisolatie

Type dakisolatie Gemiddelde kosten* Terugverdientijd
Hellend dak (buitenzijde) €3.750,- tot €6.000,- 7 jaar
Hellend dak (binnenzijde) €2.000,- tot €4.000,- 5 jaar
Plat dak (buitenzijde) €3.000,- tot €4.000,- 6 – 7 jaar

* Let op dit is een gemiddelde prijs. De kosten hangen af van uw budget en wensen. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Snelle terugverdientijd

Gemiddeld is de terugverdientijd van het isoleren van uw hellend dak ongeveer 5 jaar. Als de kosten voor het isoleren van uw dak €2000 zijn, betekend dit, dat u €400,- per jaar kunt besparen. Na 5 jaar verdient u op uw eigen investering. Het is financieel zeer aantrekkelijk uw dak te isoleren. Zoals u ziet is dakisolatie de beste keuze om energie te besparen en winst te behalen uit uw eigeninvestering.

Methoden van isolatie

Dakisolatie is op veel verschillende en op diverse manieren uit te voeren. Alle opties geven hun eigen rendement en hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Afhankelijk of u een plat dak of een schuin dak heeft, bepaald welke dakisolatie het beste is. Bij een platdak is het verstandig professioneel advies te vragen bij minimaal 3 isolatie specialisten. Tevens vergelijkt u de prijs van iedere vakman. Hieronder vind u veel gebruikte isolatiematerialen voor uw dak.

PUR/PIR-platen voor dakisolatie

PUR-schuimplaten is isolatiemateriaal die in verschillende maten en soorten verkrijgbaar is. Het zijn vaak kunststoffen zoals PUR, PIR of piepschuim. Dit isolatiemateriaal heeft een goede isolatiewaarde en zijn, afhankelijk van uw keuze, brandwerend en bijna vochtgevoelig. Deze platen breng je het beste aan op de buitenzijde van uw dak, zo hebt u het meest isolerende resultaat. De isolatie kunt u uit laten voeren als u uw dak gaat vernieuwen, dan zijn de pannen van het dak en is isolatie relatief goedkoop uitvoerbaar. Voor isolatie van een plat dak is dit hetzelfde. De prijs voor PUR-isolatieplaten zijn het duurst en geven dan ook het meeste rendemnet met energiebesparen. Voordeligere isolatieplaten zijn ook rendabel al is de besparing dan lager.

Glaswol rollen

Dakisolatie met glaswol, en voordelige manier van isoleren creeërt u met glaswol. De glaswol is overal verkrijgbaar en kan makkelijk verwerkt en vervoerd worden. Wij raden aan om bij een hellend dak minimaal een dikte van 160mm te gebruiken voor een goede isolatie. Glaswol heeft ook meerdere voordelen. Glaswol is geluidswerend, brandwerend en relatief goedkoop in de aanschaf. Isoleren met glaswol is goed zelf te realiseren. Bij de verwerking hiervoor dient u wel een stofmasker te dragen en een shirt met lange mouwen. Het glas is de glaswol kan voor irritatie zorgen. De kosten voor glaswol varieren van €3,- tot €5,- euro per vierkante meter.

Steenwol rollen

We gaan het nu hebben over steenwol. Steenwol, lijkt erg veel op glaswol. Het is een minerale isolatie dat wordt gemaakt van basalt of diabaas. Hierdoor heeft steenwol het voordeel dat het erg lang meegaat, de stof verweerd of vergaat niet en is dus erg duurzaam. Steenwol is ook een veelal gebruikt isolatie materiaal voor geluidsisolatie. Ook steenwol laat zich makkelijk verwerken. Tevens is de steenwol brandvertragend. Steenwol heeft brandklasse A1 status.  De kosten voor steenwol zijn afhankelijk van uw wensen en budget,  afhankelijk van de dikte ongeveer €4,- tot €13,-.

Een deken van Noppenfolie

Noppenfolie bestaat uit lucht in kleine plastic zakjes.  Door te isoleren op deze methode plaatst u een deken met kleine ruimte gevuld met lucht. Op de noppenfolie is ook een aluminiumlaag mogelijk die warmte reflecteert. Isoleren met aluminium noppenfolie is eenvoudig zelf uit te voeren en om te starten met energie besparen. De folie zorgt voor een laag stilstaande lucht tussen uw dak en woonruimte. Zelf dakisolatie aan brengen? Dan is noppenfolie de juiste keuze en  oplossing voor het isoleren van uw dak. De kosten voor aluminium noppenfolie bedragen gemiddeld 5,- per vierkante meter.

Dakisolatie uitgevoerd thuis bij

Bekijk de ervaring van een klant, thuis en dakisolatie.

Hoe krijg ik subsidie?

Vanaf 2 september 2019 is subsidie mogelijk voor woningeigenaren en VvE woongebouwen. Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor woningisolatie. De subsidie varieert nogal. VvE’s profiteren van 20% op gemeenschappelijke woningisolatie. Voor woningeigenaren gelden er subsidie per vierkante meter. De subsidie dient aangevraagd te worden voordat u de dakisolatie laat zetten.

Het potje voor subsidie voor particulieren, bedraagt dit jaar 84 miljoen euro. Wees er snel bij want op=op. Wilt u isolatie plaatsen en heeft er op dit moment geen budget voor? Met de energie bespaarlening is het mogelijk om tegen een lage rente geld te lenen voor energiebesparende investeringen zoals dakisolatie. Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.

Bekijk de voordelen van uw dak isoleren

Uw dak laten isoleren heeft veel voordelen. Dakisolatie zorgt voor meer wooncomfort en een aangenamer leefklimaat. Met de juiste dakisolatie bespaart u enorm op het gasverbruik en de energierekening. Dakisolatie is ook erg duurzaam en gaat lang mee. Door uw dak te isoleren krijgt uw woning een energielabel. De waarde van uw woning stijgt en is eenvoudig te verkopen. Voordelen van dakisolatie:

  Vehoogd leef en werkklimaat

  Enorme besparing energierekening

  Milieu bewust

  Waarde woning stijgt

DoehetZelf of uitbesteden?

Zo nu is het tijd om een keuze te maken op basis van uw budget en wensen. Wordt het een doe het zelf klus of schakeld u een vakman in? Sommige besproken isolatiemethoden zijn goed zelf te doen. Zoals de noppenfolie of glaswol isolatie. Deze isolatievormen kun je makkelijk zelf doen, via de binnenzijde. Toch is het rendement op deze isolatiematerialen minder dan met professionele methoden.

Wilt u via de buitenzijde isoleren of heeft u een plat dak die u wilt isoleren?

Schakel dan een vakman in, vraag advies en bekijk samen de mogelijkheden. De isolatiespecialisten beschikken over de juiste kennis en hebben ervaring met het toepassen van diverse systemen. Het advies is vaak gratis, geheel vrijblijvend en kost u niets, de vakman laat u dan ook weten, wat de kosten zijn op basis van uw wensen en budget.

Wilt u uw dak laten isoleren door een isolatie-expert?

Dakisolatie plaatsen is energiebesparend en dus verlaag je jaarlijks de kosten voor gas en stroom. Na de terugverdientijd maak je alleen maar winst. U profiteerd tevens van een warme woning, draagt bij aan het milieu en bespaard op de energierekening. De terugverdientijd van isolatie ligt gemmiddeld rond de 5-6 jaar.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor dakisolatie?

Vraag dan gratis offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt dan van meerdere specialisten een prijsopgaaf op maat. Door deze onderling te vergelijken op prijs en aanbod, bespaart u op de kosten én vindt u eenvoudig een specialist uit uw eigen omgeving! Ook uw gevel laten isoleren? Ga dan naar de pagina over gevelisolatie.