Ruim 1600 woningen renoveren in 2 jaar in Mooiland: ‘Mensen krijgen er veel voor terug’ GRAVE/ OSS – Een nieuwe keuken en badkamer, en een lagere energierekening. Huurders van Mooiland in het Land van Cuijk en Gennep profiteren de komende jaren mee van de verkoop van een groot aantal huizen door de wooncorporatie in andere […]

Ruim 1600 woningen renoveren in 2 jaar in Mooiland: ‘Mensen krijgen er veel voor terug’

GRAVE/ OSS – Een nieuwe keuken en badkamer, en een lagere energierekening. Huurders van Mooiland in het Land van Cuijk en Gennep profiteren de komende jaren mee van de verkoop van een groot aantal huizen door de wooncorporatie in andere delen van het land. Als de bouwvakkers zijn verdwenen, hebben de bewoners een comfortabeler huis. Peter van Erp en Herman Wissink 10-12-19, 14:14

Mooiland heeft in deze regio 9300 huurwoningen. Daarvan worden er de komende twee jaar 1633 gerenoveerd. Het opknappen is al begonnen, zo wordt al druk gewerkt op het Wegendoornplein in Cuijk, waar Mooiland veel woningen heeft. De renovaties duren tot medio 2021.

Lees ook

Dollartekens

De staat van de badkamer en keuken zijn leidend.

De staat van de badkamer en keuken zijn leidend. © Ed van Alem

Anne Wilbers, bestuurder bij Mooiland, wil voorkomen dat aannemers en ontwikkelaars dollartekens in de ogen krijgen als ze zaken doen met de woningcorporatie. ,,We smijten hier echt niet met geld en blijven kritisch op de kosten. Maar we verkeren wel in de positie dat we tot 2023 veel geld ontvangen uit de verkoop van complexen. Dat stelt ons in staat om nu versneld te investeren in ons resterende woningbezit.”

De corporatie verwacht in totaal 700 miljoen euro op te halen uit de verkoop van wooncomplexen verspreid over heel Nederland. Veruit het grootste deel van de opbrengst wordt de komende jaren gestoken in modernisering van de woningen die overblijven. De meeste woningen staan in het kerngebied rond Den Bosch, Oss en in het Land van Cuijk.

Energielabel A

Afgelopen jaar werden al duizend huurhuizen van Mooiland gerenoveerd en tegelijk geïsoleerd en anderszins ‘verduurzaamd’. ,,In 2030 willen we onze hele voorraad op gemiddeld energielabel A hebben”, verklaart Bart Kivits, directeur vastgoed bij Mooiland.

Dat is een immense klus. Mooiland bezit ongeveer 15.000 huizen in Noordoost-Brabant en Gennep. Een flink deel daarvan is gedateerd. ,,De staat van de badkamer en keuken zijn voor ons leidend”, stelt Kivits. ,,Als we die moeten vervangen, pakken we meteen door met muur-, vloer-, en dakisolatie en eventueel zonnepanelen op het dak.”

Rustwoning

In het Land van Cuijk en de regio Gennep zijn de meeste renovaties in Cuijk.

In het Land van Cuijk en de regio Gennep zijn de meeste renovaties in Cuijk. © Ed van Alem

Een dergelijke rigoureuze ingreep jaagt veel huurders in eerste instantie schrik aan, beseft Kivits. ,,Je treedt in de levens van deze mensen. Maar ze krijgen er veel voor terug. We slagen er steeds beter in om dat duidelijk te maken aan onze huurders. We dringen mensen niks op, al proberen we ze natuurlijk wel over te halen om mee te doen. Bij alle projecten die we afgelopen jaar hebben uitgevoerd zat de deelname boven de 90 procent. Bij de laatste projecten was de deelname zelfs 100 procent. We leren steeds bij.”

Met een modelwoning (ook wel rustwoning) in elke buurt kunnen mensen alvast het eindresultaat bekijken. Volgens Mooiland waarderen de bewoners die opzet. Ook kunnen mensen er gebruikmaken van de douche of wasmachine, als dat in de eigen woning even niet kan.

In het Land van Cuijk en de regio Gennep zijn de meeste renovaties in Cuijk: 676. Mooiland heeft in Cuijk ruim 3000 woningen. De cijfers in de andere gemeenten: Grave, renovatie in 186 van de 1031 woningen; Mill en Sint Hubert 79 van de 917; Sint Anthonis 202 van de 733; in Boxmeer 186 van de 2369 en in Gennep renovatie in 304 van de 1250 woningen.

Bron: De Gelderlander Ed van Alem

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

Previous Post

Opnieuw tegenvaller energierekening dreigt